Van alle grondwetopstellers zijn de Belgen de dappersten

Met stijgende verbazing, enig gruwen, ontzetting maar tegelijk ‘begrip’ heb ik op facebook de oproep gevolgd van Karin Verelst om de avondklok een halt toe te roepen.  Dagen lang bestookte ze het social medium met kreten als ‘Het zal dik tegen hun sjokkedeizen zijn!’  waaardoor de op zich terechte verontwaardiging  algauw  ontaarde in een idée fixe . Een verzoekschrift werd door haar en een andere VUB-academicus  ingediend  bij de Raad van State en die moet deze vrijdag uitsluitsel geven, bij hoogdringendheid.

Alles draait rond het grondwetsartikel 187 waardoor er bij ons, integenstelling tot de ons omringende landen geen noodtoestad uitgeroepen kan worden die de grondwet en de door haar verleende rechten (lees ‘snachts vrijelijk op straat lopen) kan opheffen. Het verzoekschrift is een puik juridisch werkstuk geworden en verdient het om ontvankelijk verklaard te worden. Maar daar houdt het ook op. De opsteller van het pleidooi tegen de avondklok heeft niets ongelegen gelaten waardoor het document niet alleen lezenswaardig wordt maar ook nog kracht van ‘ precedent’ kan krijgen. Van alle grondwetopstellers zijn de Belgen de dappersten.

Maar er is geen verdere reden tot enig verkneukelen of Schadenfreude, onze gezondheid is at stake vandaar dat ‘gruwen’ uit mijn inleiding. Noem het ongemak maar het enthoesiasme waarmee deze zaak in de pubieke opinie werd ingeleid baart mij zorgen op alle fronten. Niemand de deur uit. Ik heb ook last met de onzorggvuldigheid van de overheden in deze. Bij dat uitvaardigen van de spertijd zijn foutjes gemaakt en men kan beter overwegen om per direct ook een samenscholingsverbod in te stellen. Als ze werkelijk tegen hun sjokkedeizen krijgen riskeren we feestelijke stoeten opgestokken vingers rond middernacht en vreugdevuren met behoorlijk wat decibels. Dan kan de eerste de beste oen de grondwet inroepen als hij gaat nachtbraken.

Het wordt van nu tot vrijdag een robbertje staats-pleiten. De enige mogelijkheid om een niet-ontvankeljkheid te verkrijgen is het inroepen van overmacht of het in gedrang brengen van de onafhankelijheid van het land. Zelfs een grondwet kan niet vermogen dat het de tak afzaagt waar het zelf zitting houdt.  Ik ben geen jurist maar wel gebeten door het  dura lex  sed lex ( de wet is streng maar is de wet). Dit wordt een nummertje juridisch dansen op de rand van de vulkaan. Jammer genoeg is de beraadslaging van de RvS niet publiek en geen debat want anders zou het prachtige televisie opleveren naar analogie met de impeachmentdebatten in de states.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: